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Frequently Asked Questions (FAQs) FAQ 10 - Article 17 contracts 

Q: When data is transferred from the EU to the US only for processing 
purposes, will a contract be required, regardless of participation by the 
processor in the safe harbor ?  

A: Yes. Data controllers in Europe are always required to enter into a 
contract when a transfer for mere processing is made, whether the 
processing operation is carried out inside or outside the EU. The purpose 
of the contract is to protect the interests of the data controller, i.e. the 
person or body who determines the purposes and means of processing, 
who retains full responsibility for the data vis-à-vis the individual(s) 
concerned. The contract thus specifies the processing to be carried out 
and any measures necessary to ensure that the data are kept secure.  

A U.S. organization participating in the safe harbor and receiving personal 
information from the EU merely for processing thus does not have to apply 
the principles to this information, because the controller in the EU remains 
responsible for it vis-à-vis the individual in accordance with the relevant 
EU provisions (which may be more stringent than the equivalent safe 
harbor principles).  

Participation in the safe harbor nevertheless represents an advantage over 
non-participationin the safe harbor . Because adequate protection is 
provided by safe harbor participants, contracts with safe harbor 
participants for mere processing do not require prior authorization (or such 
authorization will be granted automatically by the Member States) as 
would be required for contracts with recipients not participating in the 
safe harbor or otherwise not providing adequate protection.  
   

Page 1 of 1

11/1/2006http://www.export.gov/safeharbor/FAQ10article17June2000.htm


