
Draft  
Frequently Asked Questions (FAQs) 

FAQ 6 - Self-Certification  

Q: How does an organization self-certify that it adheres to the safe harbor 
principles?  

A: To self-certify Safe harbor benefits are assured from the date on which 
an organization self-certifies to the Department of Commerce (or its 
designee) its adherence to the principles in accordance with the guidance 
set forth below.  

To self-certify for the safe harbor, organizations can provide to the 
Department of Commerce (or its designee) a letter, signed by a corporate 
officer on behalf of the organization that is joining the safe harbor, that 
contains at least the following information:  

1. name of organization, mailing address, email address, telephone and fax 
numbers;  

2. description of the activities of the organization covered by its safe 
harbor commitmentswith respect to personal information received from 
the EU;  

3. description of the organization's privacy policy for such personal 
information, including:  
        a. where it is available for viewing by the public;  
        b. its effective date of implementation;  
        c. a contact person for the handling of complaints, access requests, 
and any other issues arising under the safe harbor;  
        d. the specific statutory bodiesbody that haves jurisdiction to hear 
any claims against the organization regarding possible  unfair or deceptive 
practices and violations of laws or regulations governing privacy;  
        e.    name of any privacy programs in which the organization is a 
member;  
        f.     method of verification (e.g., in-house, third party)*; and  
        g.    the independent recourse mechanism that is available to 
investigate unresolved  complaints.  

Page 1 of 2RedlinedFAQ6selfcert300

11/1/2006http://www.export.gov/safeharbor/RedlinedFAQ6selfcert300.htm



Such self certification letters should be provided not less than annually 
thereafter. The Department of Commerce (or its designee) will maintain a 
list of all organizations that file such letters, thereby assuring the 
availability of safe harbor benefits and will update such list on the basis of 
annual letters and notifications received pursuant to FAQ 11. Such self 
certification letters should be provided not less than annually. Otherwise 
the organization will be removed from the list and safe harbor benefits will 
no longer be assured.  Both the list and the self-certification letters 
submitted by the organizations will be made publicly available. All 
organizations that self certify for the safe harbor must also state in their 
relevant published privacy policy statements that they adhere to the safe 
harbor principles.  

The undertaking to adhere to the safe harbor principles is not time-limited 
in respect of data received during the period in which the organization 
enjoys the benefits of the safe harbor. Its undertaking means that it will 
continue to apply the principles to such data for as long as the 
organization stores, uses or discloses them, even if it subsequently leaves 
the safe harbor for any reason.  

An organization does not need to subject all personal information to the 
safe harbor principles, but it must subject to the safe harbor principles all 
personal data received from the EU after it joins the safe harbor.  

Any misrepresentation to the Department or to the general public 
concerning an organization's adherence to the safe harbor principles may 
be actionable by the Federal Trade Commission or other relevant 
government body.  Misrepresentations to the Department of Commerce (or 
its designee) may be actionable under the False Statements Act (18 USC 
§1001).  

*See FAQ on verification  
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