
Draft  
Frequently Asked Questions (FAQs)  
FAQ 13 - Travel Information 

Q : When can airline passenger reservation and other travel information, 
such as frequent flyer or hotel reservation information and special 
handling needs, such as meals to meet religious requirements or physical 
assistance, be transferred to organizations located outside the EU?  

A: Such information may be transferred in several different circumstances. 
Under Article 26 of the Directive, personal data may be transferred "to a 
third country which does not ensure an adequate level of protection within 
the meaning of Article 25(2)" on the condition that it (1) is necessary to 
provide the services requested by the consumer or to fulfill the terms of an 
agreement, such as a "frequent flyer" agreement; or (2) has been 
unambiguously consented to by the consumer. U.S. organizations 
subscribing to the safe harbor provide adequate protection for personal 
data and may therefore receive data transfers from the EU without 
meeting those conditions or other conditions set out in Article 26 of the 
Directive. Since the safe harbor includes specific rules for sensitive 
information, such information (which may need to be collected, for 
example, in connection with customers' needs for physical assistance) 
may be included in transfers to safe harbor participants. In all cases, 
however, the organization transferring the information has to respect the 
law in the EU Member State in which it is operating, which may inter alia 
impose special conditions for the handling of sensitive data.  
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